Friskvårdskontroll

Här får du reda på din hunds svagheter och styrkor genom att jag utför en rörelseanalys och kontrollerar din hunds muskel- och ledstatus.
Utefter de fynd jag hittar ger jag dig tips och råd om hur du stärker upp din hund och hur du förebygger skador.
Detta är något man bör göra regelbundet, oavsett om du har en sällskapshund, en aktiv tävlingshund, en tjänstehund eller en högpresterande arbetshund.
En hund är väldigt bra på att anpassa sina rörelser utefter kroppens förmåga vilket innebär att den hittar egna sätt att röra sig på för att avlasta det område som inte fungerar optimalt. Det resulterar i att vissa muskler får jobba extra hårt för att kompensera upp de svaga delarna vilket i sin tur leder till ömhet och stelhet i muskulaturen och bidrar till en ökad skaderisk.
Jag rekommenderar att man, från 6-12 månaders ålder, gör en friskvårdskontroll en gång per år för att hinna stoppa eventuella felbelastningar i tid. Har man dessutom en arbetande hund rekommenderar jag att man gör en friskvårdskontroll inför och efter tränings- och tävlingssäsongen.

Friskvårdskontroll inkl. behandling

Här utför jag en rörelseanalys och kontrollerar din hunds muskel- och ledstatus.
Utefter de fynd jag hittar så behandlar jag din hund på bästa sätt med laser eller massage.
Fördelen med denna tjänst jämfört med en separat friskvårdskontroll är att din hund kan börja med sin behandling/rehabilitering på en gång. Har den smärta, är öm eller väldigt spänd i sina muskler så bör behandling sättas in omgående och på detta sätt spar ni både tid och pengar.

Laserbehandling

Laser omvandlas till värme och påverkar både vävnaden och kroppens funktioner genom att verka smärtstillande, antiinflammatoriskt och immunförsvarshöjande.
Lasern har en otroligt bra effekt och är väldigt populär som behandlingsmetod men det finns tillfällen då man inte rekommenderar laserbehandling:

 • Cancer
 • Dräktighet
 • Blödande skador
 • Epilepsi, med undantag för rygg och ben som kan lasras
 • Hundar med anemi
 • Hundar som äter fotosensitiva mediciner

Massagebehandling lokal/helkropp

Massage är inte bara avkopplande och relationshöjande, en regelbunden massage skapar en smärtlindrande effekt och ökar blodcirkulationen vilket bidrar till en snabbare återhämtning efter ansträngning.
Muskler som inte får tillräckligt med återhämtning blir spända, ömma och överansträngda och bryts ner istället för att byggas upp. När en muskel bryts ner och blir svag måste andra muskler kompensera upp och jobba hårdare för att kroppen ska orka fungera.
Med massage hjälper vi de kompenserande musklerna att slappna av och återhämta sig vilket minskar risken för att hunden felbelastar sin kropp och skadar sig.

Massagebehandling lokal är för hunden som har permanenta eller tillfälliga problemområden som ska behandlas. Det kan röra sig om kronisk ledvärk, ryggsmärta, remiss från veterinären eller underhållande massage på svaga muskler. Jag går enbart in och masserar berörda områden.
Massagebehandling helkropp är en behandling där jag masserar igenom hela hunden, från huvud till svans.

Träningsschema

Ett träningsschema är individuellt anpassat efter dina önskemål och sträcker sig under 4 veckor med en friskvårdskontroll som start.
Bor ni på distans och är intresserade av ett träningsschema så kontakta mig.
Nedan ser ni exempel på vad jag kan hjälpa till med:

 • Igångsättning efter vila eller rehabilitering
 • Styrketräning
 • Balans- och koordinationsträning
 • Konditions- och uthållighetsträning
 • Rörelseträning för en förbättrad prestation under arbete

Fysträning på löpband

Kondition är en viktig grundpelare som hjälper till att försörja musklerna med energi, förbättrar hjärtats slag och ökar lungornas elasticitet.
Med konditionsträning så ökar vi uthålligheten och förbränningen och skapar större muskelvolym.
Det är viktigt för den arbetande hunden att ha uthållighet och ork att arbeta en hel dag, eller för tävlingshunden att orka utföra ett helt program.
Utöver ren fysträning så kan man även komplettera med löpbandsträning på hundar med tex artros eller spondylos som ofta har svårigheter med rörelsen under vinterhalvåret.

Föreläsning och workshop

Exempel på innehåll:

 • Friskvård för hemmabruk
 • Visitation för hemmabruk
 • Träningslära
 • Den viktiga balansträningen
 • Den gamla hunden
 • Den unga hunden
 • Smärta hos hund

Ni kan självklart ha önskemål om innehållet.
Det finns även möjlighet att kombinera en föreläsning med en workshop, eller varför inte en friskvårdskontroll?